Kedilerden bulaşan tokso paraziti şizofreniye yol açıyor

Tokso paraziti kedinizden size geçebilir

Hep sevimliliklerinden bahsedilen, videolarıyla motive olunan kedilerin oldukça tehlikeli ve özellikle de hamile kadınlarda fetusun ölümüne sebebiyet verebilen bir paraziti size bulaştırma ihtimali olduğu belirlendi. Söz konusu parazit beyni etkileyen yapısıyla çok tehlikeli hasarlara yol açabiliyor.

Bilimfili'nde yer alan habere göre, Toxoplasma gondii ?kısaca tokso? oldukça küçük, garip bir yaşam döngüsü olan ve konak canlıda tehlikeli sonuçlara sebebiyet verebilen tek hücreli bir parazittir. Beyine ulaşabilen bu parazite kedi kumunu temizleme esnasında bulaş olmanız kuvvetle muhtemel. Kediler bu paraziti beslendikleri kemirgenlerden alırlar. Yutulmasının ardından, parazitler kedinin bağırsak duvarlarına tutunur ve burada ?seksüel? üremek için kendi eşini bekler. Çiftleşmenin ardından milyonlarca minik kist Tokso zigotları ?oosit? meydana gelir. İlginç bir şekilde, kediler  Toksoların üreyebildiği tek hayvandır.

Daha sonrasında, bulaş olan kedi bu oositleri dışkısıyla dışarı atar. Kedi kumuna atılan dışkı, temizlenmesi sürecinde insanlara bulaşır.  Kan yoluna geçmesiyle birlikte de beyin dahil olmak üzere vücuttaki bütün organlara taşınır.

 İnsan bağışıklık sistemi genellikle parazitlerin çığırından çıkmasına engel olur. Bağışıklık sistemi, parazitleri beyin ve kaslarda küçük kistler halinde kümelenmeye zorlar. Kistler -genellikle? bağışıklık sistemi tarafından hareketsiz kalmaları için baskılanır.

Ancak bağışıklık sisteminin zayıf düştüğü hastalık durumlarında ve yaşlılıkta, parazit serbest kalabilir ve özellikle gözler ve beyin olmak üzere organları hedef alan ciddi hastalıklara sebep olur. 

Hem vahşi kediler hem de evcilleştirilmiş kediler soruna sebep olabilirken, 2013 yılında yapılan bir çalışma,evcilleşmiş kedilerin çok daha büyük bir etkiye sahip olduklarını ortaya koydu, çünkü evcilleşmiş kedilerin populasyonu vahşi kedilere kıyasla daha fazladır.

Toksonun insanlarda da tuhaf belirtilere yol açtığı ifade ediliyor. Araştırmalara göre toksu bulaşan erkekler daha şüpheci, çekingen ve kuralları ihlal etmeye yatkın hale gelirken, kadınlar daha dışa dönük ve özgüvenli oluyor.

Ayrıca tokso bulaşan insanların kendilerine zarar vermeye ve şizofreni geliştirmeye daha yatkın olduğu ifade ediliyor. Ayrıca tokso, hamile kadınların düşük yapmasına neden olabiliyor.

Tokso, kedinin dışkısıyla toprağa geçtikten sonra bir buçuk yıl boyunca başka bir canlıya bulaşabilecek durumda kalabiliyor.


Parazite karşı önlem almanın bazı yolları ise şu şekilde; etleri iyice pişirerek, sebze ve meyveleri iyice yıkayarak tüketmek ve evdeki yüzeyleri temiz tutmak. Öte yandan hamilelik süreci yaşayan kadınların, her ihtimale karşı kedi dışkısından uzak durmaları parazite karşı korunmanın yollarından bir diğeri. Parazite karşı azami korunma yöntemleri ise:

- Çiğ ve/veya az pişmiş et tüketmeyin. Etlerin en az 70-75 santigrat derecede 15-20 dakika boyunca pişirilmesi gerekir.

- Pastörize edilmemiş süt tüketiminden uzak durun.

- Sebze ve meyveleri iyice yıkayarak tüketin.

- Çiğ etlere, yıkanmamış sebze ve meyvelere dokunduktan sonra ellerinizi ve mutfak tezgahınızı sabunlu su ile yıkayın.

- Yemekten önce ellerinizi mutlak suretle yıkayın.

- Kedinizin bahçede, çocuk parklarında dışkılamasına izin vermeyin.

- Tuvalet kabından dışkıyı her gün düzenli olarak elinize eldiven, yüzünüze maske takarak temizleyin ve tuvalet kabını sıcak su ve detarjan ile yıkayın.

Bu önemleri almış olmanız; parazitten yüzde yüz korunacağınız anlamına gelmez. Nihayetinde, mikroskobik düzeydeki bir parazitten söz ediyoruz, dolayısıyla yüzde yüz bir korunmanın mümkün olmadığını da söyleyelim.



13.12.2015 18:16:25