Dünyanın en seçkin bilim kurumlarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisinin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını "üye" olarak seçildi.
Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'ndeki 15 yıllık kariyerinin ardından 2001 yılında ABDye giden ve halen Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesinde, kurucusu ve başkanı olduğu Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi" bölümünde 120 kişilik bir ekibi yöneten Prof. Bahar, aynı zamanda Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü NIHin desteklediği projelerle biyolojik bilimler ve ilaç tasarımları alanında çalışmalar yürüten iki farklı merkezde daha başkanlık görevini yürütüyor. Prof. Dr. Bahar, Pittsburg Üniversitesinin İlaç Tasarımı bölümünde de başkan yardımcılığı görevini sürdürüyor.
190ı Nobel ödüllü, toplam 2 bin 900 üyesi bulunan akademiye seçildiğini geçen pazartesi öğrenen Prof. Bahar, Bu seçim aslında şimdiye dek yürüttüğüm araştırmaların saygın bir bilim kurumu tarafından kabul görmesi anlamına geliyor. Bu da çok gurur verici bir şey tabii" dedi.
ABD Ulusal Bilimler Akademisi (National Academy of Sciences, NAS), dünyanın en seçkin bilim akademisi olarak kabul ediliyor. 3 Mart 1863'te, ABD başkanını bilim teknoloji konularında bilgilendirmek göreviyle ABD parlamentosunun kurduğu akademi, 2005 yılında da Nobel ödülü alan Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancarı üye olarak seçmişti. 2014 yılında da MIT Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu NAS üyeliğine seçildi. Farklı ülkelerden ABD vatandaşı olmayan bir grup bilim insanını da yabancı üye olarak seçen NASın bu üyeleri arasında ise Türkiyeden Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Celal Şengör ile Antropolog Prof. Dr. Mustafa Özdoğan yer alıyor. NASın bugün 190ı Nobel ödüllü 2400 asıl üyesi ile 500 yabancı üyesi bulunuyor.
02.05.2020 13:41:00