Son zamanlarda gelişen uzay ve uzay bilimleri teknolojilerinin bir getirisi olarak bu alanlarda ilerleme kaydeden bilim insanları, bu uçsuz bucaksız çalışma alanında yeni sorular ve yeni cevaplar ortaya koyuyorlar. Bu sorulardan birisini geçtiğimiz günlerde basınla paylaşan NASA, uzaylıların yapılarından birini bulmuş olabileceğimizi düşündürdü.
Samanyolu'nun içerisinde bulunun KIC 8462852 adlı bir yıldız, Dünya'dan 1480 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Bu yıldız da Güneş ve tüm diğer yıldızlar gibi kendi yörüngesine yakalanmış gezegenlere ve çeşitli gök cisimlerine sahip. NASA'nın yeni gezegenler ve yıldızlar keşfetmesi adına uzaya gönderdiği ve "gezegen avcısı" olarak bilinen Kepler uzay gemisi, gözlerini bu yıldıza çevirdiğinde oldukça garip birşey olduğunu görüntüledi. KIC 8462852'nin etrafında bulunan gök cisimlerinden birisi, diğerlerine göre çok daha farklıydı.
Bilim adamları uzakta bulunan yıldızların yörüngesindeki cisimleri saymak ve bu cisimler hakkında bilgi alabilmek amacıyla yıldızın etrafından geçerken bu cisimlerin yıldızın ışığını kesmesini kullanırlar. Yani önüne bir cisim gelen lambada da görebileceğimiz gibi yıldızlar, önlerine gelen cisimler tarafından az da olsa engellenirler. Bu hesaplamaların yapılması için öncelikle yıldızların genel olarak yaydığı ışık miktarı ölçülerek o yıldızın normal konumda yaydığı ışık belirlenir. Bu işlemden sonra yıldızın ışığında gerçekleşen her azalmayla birlikte bir gökcisminin varlığı kayıt altına alınır, azalmanın büyüklüğüne göre cismin büyüklüğü hesaplanarak ne olabileceği tahmin edilir ve bir sonraki seferde aynı oranda azalma olmasıyla birlikte cismin yörüngede bir turu ne kadar zamanda tamamladığı bilgisine varılır.
Normalde KIC 8462852 konumunda bulunan yıldızların ışığında en fazla %15'lik azalma yaşanabilir. Bu, şimdiye kadar gözlemlenmiş en büyük cisimler için bile geçerli çünkü konumu ve büyüklüğü hesaplandığı zaman yörüngede kalabilecek büyüklüğe ve uzaklığa sahip olmaları, bu cisimlerin belirli bir büyüklük aralığında olmalarını zorunlu kılıyor. Fakat Kepler'in gördüğü şey normalde olması gerekenden çok daha farklı değerlere sahipti.
Kepler'in görüntülediklerine göre KIC 8462852'in etrafında 5 ile 80 günde bir dönerek son derece düzensiz bir dönüş hızına sahip olan bir cisim, yıldızın ortalama olarak %20 oranında ışığını kesiyor. Bu oran, bu cismin devasa bir yapıya sahip olması anlamına geliyor. Son derece büyük ve hızlı olan bu cismin şu an ne olabileceği bilinmiyor. Bazı astronomların yaptığı açıklamalara göre, eğer bu cisim bir uzaylı yapısıysa cismin yıldızın etrafında bulunmasının nedeninin cismin dev bir Güneş paneli olabileceği konuşuluyor.
18.10.2015 08:56:29