Hacıömer Değirmeni zamana yenik düştü.
Giresun'un Espiye İlçesi Hacıköy Köyünde bulunan ve Hacıköy, Adabük, İbrahimşeyh ve bir kısım Espiye halkının mısır unu ihtiyacının karşılanması maksadıyla 1900 'lü yılların başlarında Beydioğlu Hacıömer tarafından yaptırılan ve kendi ismi ile anılan tarihi Hacıömer Değirmeni ilgisizlik ve sahipsizlik yüzünden 1990'lardan itibaren atıl duruma düştüğü bildirildi.
Değirmen 2010 yılında Hacıömer'in beşinci kuşak torunu A.Rıza YILDIRIM tarafından değirmen tekrar faal hale getirilerek halkın kullanımına sunulmuş, 2013 yılında bölgemizde yaşanan aşırı yağışların getirdiği sel ve toprak kayması nedeniyle değirmene su taşıyan yaklaşık 300 metrelik kanalların bazı bölümlerinde yıkılma meydana gelmesi nedeniyle değirmen tekrar atıl duruma düştüğü belirtildi.
Hacıömer Değirmeni, evvela Gazi bir değirmendir, 1914 yılında Ruslar Karadeniz'in işgali Harşıt Çayına kadar gelir, tüm Karadeniz halkı Espiye havzasına doluşurlar, muhacirin açlık ve sefilliklerine koşar Hacıömer Değirmeni, Osmanlı Ordusu ve Topal Osman Ağa'nın yiğitlerinide yürütür Napolyonun "Ordular midesinin üstünde yürür" sözüne atfen Hacıömer Değirmeni.
Hacıömer Değirmenin yapıldığı dönemde bölgede Rum nüfusu bulunduğundan değirmenin ustası daha sonra mübadele ile Yunanistan'a göç eden Rum'dur. Rum usta, değirmenin kıyamete kadar faal kalacağına dair sözlü ustalık garantisi verir. Hacıömer bu söz üzerine kıyamete kadar faal olacak değirmenin tamir ve tadilatının karşılanması için kendisine ait yaklaşık 10 dönüm fındık bahçesini değirmene resmi evraklar ile birlikte vakfeder. 1977'lere kadar fındık bahçesinden elde edilen gelir ile ayakta durur değirmen, 1977 yılında mevcut Hacıköy Köyü ilkokulunun yapılması için köy ihtiyar heyeti tarafından değirmenin arazisi satılar ve okul inşa edilir. 1977'den 1990 yıllarına kadar, yine Hacıömer'in torunları tarafından faal tutularak halkın mısır unu ihtiyacının karşılanması için değirmene öz sülale sermayeden kaynak aktarılır ve 1990 yılına kadar degirmenin oluğunda su akıtılarak değirmen taşı döndürülür.
1990 yılından 2010 yılına kadar değirmen atıl duruma düşer. 2010 yılında yine öz sülale sermayesinden 14 adet 400'lük boru ve diğer beton işleri için 10 bin lira harcanarak değirmen tekrar faal hale getirilerek halkın kullanımına sunulmuştur.
2013 yılında bölgede yaşanan şiddetli yağmur ve heyelan nedeniyle su kanalında toprak kayması meydana gelmiş ve değirmen tekrar atıl duruma düştüğünü söyledi.