Yaptığı çevirilerle edebiyatımıza sayısız eser kazandıran Şemsa Yeğin yaşama veda etti.
Ödüllü edebiyat çevirmeni Şemsa Yeğin 75 yaşında hayatını kaybetti.
Şemsa Yeğin, İkinci Dünya Savaşı'nın yokluk yılları içinde Bakırköy'e bağlı Osmaniye köyünde dünyaya gelir. Sakinlerinin bir kısmının ekip biçip hayvan besleyerek, bir kısmının da yakındaki Sümerbank fabrikasında çalışarak geçimini sağladığı kendi halindeki bu köyde ilkokula başlayan küçük Şemsa özellikle Türkçe ve matematikteki başarılarıyla parlar.
İlkokulu üstün başarıyla bitiren Şemsa, evlerine kadar gelip ailesiyle konuşan öğretmeninin özel ricası üzerine ilçedeki ortaokula kaydettirilir. Yazar burada da İngilizceye olan yeteneği ile dikkat çeker, köydeki komşularından farklı kişilerle tanışır ve zamanla Osmaniyelilere hiç benzemeyen insanlarla dolu yeni dünyası Bakırköy'e alışır. Bir yandan özel İngilizce dersleri verirken, diğer yandan da İstanbul Kız Lisesi'ne devam eden Yeğin, Cağaloğlu'nda yayın dünyasının yakınında olmanın da tadını çıkarır. İngilizcesini geliştirmek için başladığı mektup arkadaşlığı ise kendisini yetişkinliğe, mesleğine ve geleceğe hazırlayacak olan yepyeni bir dünyanın kapılarını aralar.
Jack London, Howard Fast, Maksim Gorki, Elias Canetti, George Orwell, Thomas Pynchon, José Saramago, Carlos Fuentes, Sigmund Freud, Erich Fromm, Robert Briffault'nun yapıtlarını Türkçeye kazandıran Şemsa Yeğin, ABD'de Amerikan edebiyatı öğrenimi gördü. Yazarlık yaşamına 1960'lı yıllarda yaşadığı ABD, Kanada ve Afrika ülkelerinden Cumhuriyet ve Hürriyet gazetelerine gönderdiği yazı ve röportajlarla başladı. 1970'lerden bu yana çeviriyle uğraşan Yeğin, 1979'da TYS'nin Hasan Ali Ediz Edebiyat Çeviri Ödülü'ne değer görüldü.
Şemsa Yeğin'in dilimize çevirdiği kitaplar arasında Kulaktaki Meşale (Elias Canetti), Kurtarılmış Dil (Elias Canetti), Gözlerin Oyunu (Elias Canetti),Tara Sokağı (Maeve Binchy), Gerilla (Pomeroy), Yararsız Bir Adam ( Maksim Gorki), Yabanıl Toplumda Suç ve Gelenek (Bronislaw Malinowski), Kendim ve Ötekiler (Carlos Fuentes), Rosenbergler- Biz Sizin Oğullarınızız ( Robert Meerepol) gibi kitaplar da yer alıyor.
Yeğin'in Hayal Molaları adlı özyaşamöyküsü 2013 yılında İş Bankası Kültür Yayınları'nca okurla buluşmuştu.