Yerel tohumların satışına kanunen yasak getirilince atalık tohumların yok olmasını önlemek için 3 yıl önce harekete geçen Fethiyeli kadınlar, köy köy dolaşarak topladıkları tohumları üreticilere dağıtarak üretim yapılmasını sağladı. Yerel tohumlardan üretilen ürünleri köylüler adına satışını yapan kadın gönüllüler, 19 Aralık'ta Fethiye'de gerçekleşecek şenlikte sahneleyecekleri tiyatro oyunuyla yerel tohumların direnişini anlatacaklar.
2006 yılında çıkartılan bir kanunla binlerce yıldır üreticinin bağımsızlık kaynağı olan yerel tohumların satılması bir gecede yasaklandı. 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu'nun, atadan kalma, bez torbalarda saklanarak kuşaktan kuşağa aktarılan yerel tohumlara yasaklama getirme nedeni ise, 'köy popülasyonu' olarak anılan bu tohumların standartlara uymadığı ve 'ölçü' sorunu yarattığıydı. Bu kabaca şu demekti: Artık kırsalda domates, biber, patlıcan, karpuz yetiştiren ve tohumunu saklayarak bir sonraki yıl yeniden üretim yapan köylüler ve ticari tarım üreticileri yerel tohumları ve bunlardan elde ettikleri 'sertifikasız' ürünleri satamayacaktı.
Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından aradan geçen 9 yıllık süre içinde Türkiye'de pek çok yerel üretici ve küçük çiftçi tarım toprağını terk etti. Son 13 yılda terk edilen arazilerin toplam büyüklüğünün Belçika'nın yüzölçümüne eşit olduğu belirtiliyor. Bu terkediş sonucunda Tarım ürünlerinde kendine yeten nadir ülkelerden biri olan Türkiye , günümüzde sarımsaktan mercimeğe ,bezelye'den kurufasulye'ye ithal eder oldu.
Tarımdaki bu iç karartıcı tabloyu tersine çevirebilmek için 3 yıl önce kolları sıvayan bir grup kadın, Muğla'nın Fethiye ilçesinde 2012 sonunda başlattıkları yerel tohum seferberliği ile bugün tüm ülkeye örnek olacak bir başarıya imza attılar. Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Fethiye Şubesi'nin öncülüğünde başlatılan proje kapsamında yöredeki köylerde yerel tohumlardan üretilen ürünler ilçe merkezindeki pazarda CKD üyeleri tarafından tüketiciyle buluşturuluyor.
Fethiye Yerel Tohum Üretimi ve Tohum Takası Projesi Koordinatörü Suna Kumyol, üçüncü yılını dolduran çalışmalar konusunda bilgiler verdi. Bu girişimin sanıldığı kadar kolay olmadığını dile getiren Kumyol, "ancak azmedilir ve yerel tohumun önemi yeterince anlatılırsa üstesinden gelinemeyecek kadar zor olmadığıdır. Fethiye Belediyesinin sağladığı araçlarla köy köy dolaşarak topladığımız yerel tohumlarla başladığımız çalışmalarımıza ilk günkü şevkle devam ediyoruz. Üreticinin elinden toplamakla bizim elimize geçen tohumları, yine üreticimize verdik; üretilen yerel tohum ürünlerini de tüketiciye ulaştırdık.
Çalışmalarımız sırasında hedef kitlemiz kadınlar oldu. Zira tohumu eken, yetişen üründen ekeceği tohumu çıkaran, çıkınlayıp muhafaza eden, ekim zamanı tohumu toprakla buluşturan kadınlardı. Bir kadın derneği olarak üretici kadınlarımızla uyumlu bir çalışma içindeyiz. Ülkemiz endişeyle izlediğimiz sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Çalışmalarımıza da yansıyan bu duruma rağmen, dernek olarak tohum gibi bir değerimizi sahiplenip anlatma çabamıza yılmadan devam edeceğiz.Çalışmalarımızın kısaca özeti budur dedi.
19 Aralık Cumartesi günü üçüncüsünü düzenleyecekleri tohum takası şenliğinde yöre kadınlarının sahneleyeceği 'Tohum' adlı tiyatro oyunu ile tüketicileri bilinçlendirmeyi amaçladıklarını da sözlerine ekleyen Kumyol, bölgede yaşayan yurttaşların şenliğe katılarak yerel tohumların yaşatılması konusunda destek vermeleri çağrısında bulundu.