Gökbilimciler, Avustralya'daki
Murchison Widefield Array (MWA) teleskopu ile
Centaurus A'nın merkezindeki süper kütleli bir kara delikteki patlamayı görüntüledi. Bu çalışmayla ekip,
Nature Astronomy dergisinde yayımladıkları bir çalışma ile kara delikten gelen radyo emisyonunun şimdiye kadarki en kapsamlı görüntüsünü ortaya koydu. Çalışma, bilim camiasında dikkatleri üzerine çekti.
Dünya'ya 12 milyon ışık yılı uzaklıktaki Centaurus A galaksisi, Samanyolu Galaksisinin nispeten yakın komşusu olarak gösteriliyor. Bilim insanlarına göre Centaurus A'nın merkezindeki süper kütleli kara delik, çok miktarda radyo enerjisi ve X-ışınları yayıyor.
Centaurus A'nın merkezindeki kara delik, içeri düşen gazla beslenirken, ışık hızına yakın bir hızla malzemeyi dışarı atarak, yüz milyonlarca yıl boyunca "radyo kabarcıklarının" büyümesine yol açıyor.
Centaurus A gibi galaksilerin merkezinde bulunan süper kütleli kara delikler, muazzam yerçekimi tarafından çekilen gaz ve tozu besliyor. Bu süreç büyük miktarda enerji açığa çıkarmakta ve galaksinin 'aktif' hale geldiğini göstermekte. Böylece kara deliğin kenarına yakın bulunan çoğu madde içeri girer. Bununla birlikte, çevreleyen parçacıkların bazıları yakalanmadan önce kaçarak ışık hızına yakın hızlarda uzaya savrulur.